Metropolipolitiikka

 

23.2 käsiteltiin eduskunnan täysistunnossa valtioneuvoston selontekoa metropolipolitiikasta. Keskustelu oli napakka, osallistuin siihen aktiivisesti käyttäen useita puheenvuoroja, joista alla on kooste. Koko keskustelu löytyy niin kirjallisesti kuin videotiedostonakin eduskunnan sivuilta www.eduskunta.fi

Sosialidemokraatit ja kokoomus ovat Helsingin seudulla aina tehneet erittäin hyvää yhteistyötä. Olen samaa mieltä ed. Hiltusen kanssa siitä, että Pääkaupunkiseudun kunnat todella kuuluvat yhteen. Valitettavasti Helsingin ja Vantaan yhdistämisselvitys meni kiville kolme viikkoa sitten. Helsingin kaupunginvaltuusto oli sen kannalla, mutta Vantaa torppasi asian jatkoselvittämisen. Ehkä Vantaan päättäjät pelkäsivät vain oman asemansa puolesta? Jos Helsinki ja Vantaa olisivat yhdistyneet, olisimme saaneet paljon paremmat palvelut: Helsingin palvelurakenne on nykyisin liian raskas, ja me olisimme oppineet todella Vantaalta tässä asiassa todella paljon. Vantaa olisi puolestaan hyötynyt Helsingistä rahallisesti. Valitettavasti kuitenkin Vantaan päättäjät torppasivat tämän jutun. Edellisistä puheista kuulimme lisäksi, että myöskään Espoo ei kannata yhtä kuntaa.

Nyt me sitten verisesti tappelemme muun muassa Aalto-yliopiston kampuksesta. Espoossa halutaan yksi kampus Otaniemeen, mikä ei ole nykyaikainen ratkaisu. Ne yliopistot, jotka toimivat yhdellä kampuksella, kuten Oxford ja Cambridge, ovat 500 vuotta vanhoja. Nykyaikana ei enää toimita samalla tavalla kuin 500 vuotta sitten ja uskon, että myös opiskelijat haluaisivat useamman kampuksen yliopistoon. Tällainen ratkaisu toimisi hyvin ja metro kulkee nopeasti.

Eikö seutuhallinto, mitä ministeri Tölli kovasti kannattaa, muodostaisi vain lisää moniportaista poliittista hallintoa joka paikkaan? Meillä on vaaleilla valittu seutuhallinto, meillä on kaupunginhallitus, meillä on Hsy-hallitus, meillä on Hus-hallitus, meillä on Hsl-hallitus jne. Lisäksi on vielä vaaleilla valitut poliitikot. Eikö ole parempi meitä poliitikkoja ole pikemminkin tarvetta karsia kuin lisätä?

Ed. Kaikkonen väitti, että meillä on ruuhkia. Ei Helsingin kaupungissa ainakaan ole mitään ruuhkia. Meillä on ihan minipieniä ruuhkia, ja jos kaupungin katujen auki kaivaminen loppuisi tai vähenisi, meillä ei olisi ollenkaan ruuhkia. Ja jos vihreät antaisivat vielä rakentaa meille keskustatunnelin, olisivat ruuhkat vieläkin olemattomampia. Ruuhkia on kehillä, ja se johtuu siitä, että olemme rakentaneet nukkumalähiöitä ja kaupunkeja, joissa liikkuminen vaatii omaa autoa. Siinä mielessä ed. Kaikkonen onkin ihan oikeassa, että meidän täytyy rakentaa kattavammat rautatieyhteydet ja metroyhteydet.

This entry was posted in Helsinki. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>