Mihin unohtui opetus ja tutkimus?

HE 324/2014 vp eli sote-järjestämislaki on ylhäältä annettu massiivinen muutos terveydenhuollon ja sosiaalitoimen järjestämisessä, jossa 100 000 ihmistä vaihtaa työnantajaa ja säästötavoitteet ovat 850 miljoonaa. Säästöjen tavoittelu on kummallista, kun Suomessa on jo nyt pohjoismaiden edullisin terveydenhoito ja saatavuuskin on parantunut viimevuosina, syrjäseutuja lukuun ottamatta.

Peruspalveluministeri Susanna Huovista haastateltiin Talouselämälehdessä (19.12) ja hän uskoo suuriin säästöihin ja siihen, että ennaltaehkäisyllä voidaan poistaa sairaat ja sosiaaliset ongelmat yhteiskunnastamme. Tuo ei ole totta. Kansa vanhenee ja vanhat ovat sairaita. Syöpä lisääntyy ja sitä hoidetaan yhä pitempään ja tehokkaammin ja kalliimmin. Päihdeongelmat ja sen aiheuttamat sairaudet ja tapaturmat eivät ole poistuneet. Työttömyys ja syrjäytyminen lisäävät mielenterveysongelmia. Elämämme viimeiset elinvuodet ovat kalliita, eivätkä ne poistu, vaikka elinikä pitenee.

Ei-ammattilaiset uskovat yleensä, että erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon integraatio niin, että niitä harjoitetaan samassa organisaatiossa, on välttämätön. Ei ole. Hoidon onnistuminen riippuu lääkäreiden ja hoitajien osaamisesta ja tietojärjestelmien toimivuudesta. HUS alueella toimii jo laboratorio ja kuvantaminen sulavasti. Lääkärikoulutusmääriä on lisätty, mutta ei koulutusrahaa (opetus-EVO-raha). Lääketieteellinen tutkimus on välttämätön, jotta hoito ja diagnostiikka pysyvät ajan tasalla. Tutkimus-EVO on kutistettu olemattomiin. Vuokralääkäreillä ei ole seuraavana päivänä mitään vastuuta potilaasta. Terveydenhuoltolaki määräsi jo tarpeeksi integraatiota.

Olen lukenut HE-324 ruudulta ja paperilta ja ihmetellyt, miten näin monimutkaiset ja massiiviset organisaatiot saadaan toimimaan. Miten esim. lastensuojelu tuotetaan Hangosta Loviisaan? Järjestämisvastuun antaminen ERVAn–kokoisille sote-alueilla voi toimia, mutta miten toimivat palvelutuotannon kuntayhtymät? Olisiko aluksi ollut parempi tyytyä Lääkäriliiton malliin, jossa sote-alueet on järjestäjinä ja nykyiset erikoissairaanhoidon kuntayhtymät, kunnat, yksityiset ja järjestöt ovat tuottajina sen mukaan, miten järjestämissopimuksessa sovitaan? Kokoomuksen ei myöskään pidä koko ajan huutaa ”raha seuraa potilasta”. Se ärsyttää, kun ei ole mitään vielä sovittu, eikä kustannuksista ole tietoa. Sosiaalipalveluja esim palveluasumista ostetaan jo lähes puolet yksityisiltä toimijoilta ja suun terveydenhoito on samoin puoliksi yksityistä.

Hyvää Joulua ja parempaa Uutta Vuotta

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>