Yksityinen vai julkinen terveydenhoito.

Suomessa käytetään erityisen paljon yksityistä (omaa) rahaa terveydenhoitoon, 25% kokonaiskustannuksista. Maahamme on vahvasti pesiytynyt kansainvälisten sijoittajien omistuksessa olevia suuria terveysyrityksiä, jotka järjestävät mm. työterveyshoitoa. Suuret ovat syöneet pois pienet yrittäjät, eikä Suomessa ole juuri yksityisiä ammatinharjoittajia kuten Tanskassa ja Norjassa. Suurten yritysten ansaintalogiikka on tehdä mahdollisimman paljon rahaa sijoituksillaan. Tällöin saatetaan syyllistyä ylihoitoon ja ylidiagnostiikkaan, jotta saadaan kalliiden laitteiden (mm. magneettikuvaus) investoinneille katetta. Työterveyshuolto on sen seurauksena 20% kalliimpaa yksityisesti kuin julkisesti järjestettynä.

OP-Pohjola ryhmä on tuonut Suomeen uuden tavan hoitaa vakuuttamiaan potilaita. He ovat perustaneet Oma-Sairaalan Helsingin Ruskeasuolle ja laajentavat toimintaansa muihin suuriin kaupunkeihin. Sairaala tarjoaa lähinnä ortopediaa ja kuntoutusta, mutta toiminta on laajenemassa tarjoten muuta diagnostiikkaa ja hoitoa maksukykyisille potilailla. Heidän toimintalogiikkansa on hyvä ja nopea hoito, ei rahan ansaitseminen, mikäli radiohaastatteluun on luottamista.

Kaikki sairaanhoito, mikä tapahtuu potilaan omalla rahalla tai vakuutuksen turvin on tervetullutta toimintaa veronmaksajan eli kunnan kannalta. Julkisen puolen on kuitenkin huolehdittava päivystyksestä, ensihoidosta, synnytyksistä, syövän hoidosta ja kaikesta kalliista ja vaativasta hoidosta ja diagnostiikasta. Julkinen terveydenhoito kouluttaa myös kaikki alan työntekijät ja tekee tieteellistä tutkimustyötä.

Hyvä että Pohjola-sairaalat tulevat kilpailemaan yksityisten terveysyritysten joukkoon. Toivottavasti ne eivät sorru ylihoitoon eikä rahan keräämiseen vakuutusyhtiölle vaan pyrkivät hyvään hoitoon oikea-aikaisesti.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>