Sotesopu on saavutettu, mutta jatkovalmistelu vaatii paljon työtä.

Kun valmistelimme terveydenhuoltolakia eduskunnassa 2010 ,ministeri Paula Risikon johdolla, pidimme tärkeänä, että yliopistosairaalalle tulee kullakin ERVA-alueella koordinaatiovastuu erikoissairaanhoidosta, perustetaan perusterveydenhoidon yksikkö ja päivystys keskitetään. Tämä on jokseenkin toteutunut HUS:ssa, paitsi Helsinki vielä päivystää Malmin ja Marian sairaaloissa sekä Auroran sairaalassa psykiatriaa. Toivoimme vain koordinaatiota, mutta saimme koko terveydenhoidon ja sosiaalitoimen järjestämisvastuun ERVA-alueelle pääministerin ilmoituksella 23.3. 2014. Erikoislääkärinä olen pelkästään tyytyväinen.

Eilen pääministeri ilmoitti, että Suomeen perustetaan 5 sote-aluetta, jotka käsittävät kunkin yliopistosairaalan alueen (ERVA-alue). Suurin on Helsingin alue, jossa on lähes 2 miljoonaa asukasta. Ministeri Huovisen johdolla perustettiin ohjausryhmä, joka valmistelee lakiesityksen niin, että se saadaan eduskuntaan syksyyn mennessä ja astuu voimaan 2015 alussa, mutta toteutuu 2017 mennessä. Kuntien rahoista noin puolet siirtyy sote-alueen hallintaan. Sote-aluetta hallitsee valtuusto ja hallitus. Valitaanko valtuusto vaaleilla, vai kuntien esityksestä, ei ole kerrottu.
Eilisen tiedon mukaan kunnat saavat jatkaa terveys-ja sosiaalipalveluiden tuottajina. Muitakin tuottajia sallitaan, mikä on herättänyt yksityiset terveyspalvelutuottajat ankarasti lobbaamaan poliitikkoja, jotta heidätkin otetaan tuottajiksi. Miksei oteta, mutta niillä päätöksillä ei ole kiire. Ne tapahtuvat 2015 jälkeen.

Valtio on luvannut kovasti vahtia ERvojen järjestämispäätöksiä. Hyvä että stm- aktivoituu taas pitkästä aikaa. ERVoissa ei ole vaadittavaa organisaatiota järjestämisen toteuttamiseen. Siitä on sovittava. On myös sovittava, miten paljon kunta maksaa järjestäjälle ,eli tuleeko raha kapitaatioperiaatteella vai laskun mukaan, kuten nyt HUS:sta.

Helsingissä on hyvin toimiva sote-virasto, joten mitään ongelmaa ei liity siihen, että järjestämisvastuu ja rahat siirtyvät Ervan kokoiselle sote-alueella. Meidän on kuitenkin vahdittava, etteivät meidän veronmaksajiemme rahat mene alueen muiden, köyhempien kuntien palveluiden maksamiseen. On myös vahdittava, ettei erikoissairaanhoidon käyttö lisäänny, kun ”piikki on auki” ERVAn rahapusseihin.

Nyt ainakin tiedetään, mihin pyritään, joten onnea matkaan!

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>