Poliittiset puolueet ja seniorikansalaiset.

Meitä yli 65-vuotiaita on viidesosa kansasta eli yli miljoona. Meidän äänestysaktiivisuutemme on korkea ja samoin puolueuskollisuus… toistaiseksi. Nuoret päättäjämme ovat enemmän kiinnostuneita sukupuolivähemmistöistä, yksinhuoltajista ja kerjäläisistä kuin meistä vanhoista, vaikka edellä mainittuja ei ole edes yhteensä yhtä paljon kuin ikäihmisiä.

Ikääntyminen ja eläkkeet nähdään yleensä ongelmina, vaikka olemme aktiivisia toimijoita ja yhteiskunnallinen hyötyarvomme on suuri. Olemme myös taloudellisia toimijoita. Eläkeyhtiö Ilmarisen tutkimuksen mukaan tuoreiden eläkeläisten keskimääräinen eläke on 1800/kk ja heillä on varallisuutta 100 000 eur (asunto, kesämökki, metsää ja maata). Naisten eläke on 700 euroa pienempi kuin miesten, joten yksinäisiä naisia talous huolettaa.

Eläkeläiset voivat käyttää keskimäärin 350 euroa kuukaudessa pakollisten menojen jälkeen matkusteluun, harrastuksiin, hemmottelupalveluihin.

60% vasta-eläköityneistä olisi voinut jatkaa töissä tai jossain työssä. Monilla olisi halua lisäansioihin. FK:n Pia-Noora Kauppi kertoi, että 90% eläkeläisistä olisivat valmiit kustantamaan itselleen hoivaa. Olisi luotava keinot etukäteissäästämiseen kuten kertamaksuinen eläkevakuutus, julkinen palvelutili eli osa varallisuudesta pitäisi voida käyttää hoivan ostamiseen, kun se on tarpeellista.

Ministeri Risikko on asettanut työryhmän työeläkkeiden indeksijärjestelmän arvioimiseksi. Eläkeläisten ostovoima ja sukupolvien oikeudenmukaisuus on säilytettävä. Tästä ei vielä ole päätöksiä? Eläkeläisten verotus on myös monen mielestä liian ankara, kun ”raippavero” tuli voimaan viimevuonna.

Me seniorikansalaiset emme ole vain kuluerä ja ”turhaa joukkoa”, joten se puolue, joka tekee hyvän senioripoliittisen ohjelman saa äänemme.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>