Omien ilotulitteiden käytön rajoittaminen.

Ilotulite on viihdekäyttöön tuotettu pyrotekninen väline, jonka markkinointia Suomessa valvoo Tukes. Valmistus tapahtuu suurimmaksi osaksi Kiinassa, jossa ”koulutytötkin käärivät pikkukätösillään räjähdysainetta pakettiin”. Ilotulitteet luokitellaan vaarallisuutensa perusteella neljään luokkaan, joista 3 ja 4 luokan varoetäisyys on 15 metriä ja melutaso yli 120 desibeliä.

Uutena Vuonna omien ilotulitteiden käyttö on Suomessa yleisesti sallittu klo 18-02 välisenä aikana. Monet maat, kuten Norja vuonna 2009, ovat kokonaan kieltäneet omat ilotulitteet. Helsingissä oli tänä uutena vuonna mahtava, ammattilaisten järjestämä näytös Senaatin torilla. Omat ilotulitteet olivat kielletty ydinkeskustassa, keskeisillä toreilla, kuten Töölön tori, Kaisaniemessä, Kaivopuistossa, Oulunkylän ostoskeskuksessa jne. Seinäjoki on kieltänyt omat ilotulitteet koko kaupungin alueella.

Meillä Vattuniemessä raketteja ammuttiin innokkaasti. Olimme välillä keskellä tulimerta. Pauke oli huumaava. Koirat ja kissat pelkäsivät hysteerisesti, jopa Roope papukaija, joka pitää valosta ja väreistä, vapisi häkissään. Myös luonnonvaraiset eläimet kärsivät paukkeesta ja sähähdyksistä.

Helsingissä pelastuslaitos raportoi 39 sammutustehtävää. Espoossa paloi päiväkoti. Suojalasipakko ilmeisesti esti vakavat silmävammat tänä vuonna. Ampujien kunniaksi on luettava, että Lauttasaaressa jätteet oli koottu roskiksiin, jotka olivat täpötäynnä. Kaupungin virkamiehet tietävät, mitä ammattilaisten järjestämä Senaatin torin ilotulitus maksoi, mutta kuka on laskenut, mitä tulipalot, niiden sammuttaminen, uuden päiväkodin ja rivitalon rakentaminen, vammojen erikoissairaanhoito maksoi?
Puhutaan paljon paikallisdemokratiasta. Minulla on ehdotus. Järjestetään Helsingin eri kaupunginosissa kansanäänestys siitä, saako omia raketteja laukoa asuinalueella vai ei. Jos ne voittavat, jotka haluavat, että ilotulitteita saa vapaasti käyttää klo 18-02 asuintalojen välissäkin, pakenemme ensi uudeksi vuodeksi mökille.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>