Miten terveyskeskukset saadaan toimimaan?

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve puolustautui (HS 15.11.) maalaislääkäri Kiminkisen hyökkäystä ( HS 1.11.) vastaan, joka väitti, että liitto ei saa terveyskeskuksia toimimaan. Pälve puolusti ns Ruotsin mallia, jossa potilas saa valita hoitonsa joko yksityisestä tai julkisesta perusterveydenhoidon yksiköstä. Hän väitti, että hoito ei maksa kunnalle enempää vaikka sen tuottaa yksityinen terveysyritys. Tämä ei pidä paikkaansa. Suomessa potilas maksaa hoidostaan poikkeuksellisen paljon eli yli 20% kustannuksista, vaikka meillä on kela-korvaus, jota ei tunneta Ruotsissa. Potilas maksaa meillä itse tai hänen ottamansa vakuutus korvaa suurimman osan yksityisistä hoidoista ja tutkimuksista. Kelakorvaukset ovat pieniä eli yleensä alle 30% laskusta. Silti potilaat käyttävät yksityisiä palveluja lisääntyvässä määrin, maksavat itse ja se on veronmaksajan etu. Etenkin Helsingissä yksityislääkäreiden käyttö myös perusterveydenhoidossa on runsasta.

Jos perusterveydenhoidon tuottajat siirretään vapaasti valittaviksi, lakkaavat potilaat käyttämästä omaa rahaa ja vaativat kuntaa maksamaan diagnoosin ja hoidon. THL:n “vapaa valinta” ehdotus on arvioitu Suomessa maksavan 250-300 milj euroa lisää vuodessa. Helsingin kuntapäättäjänä en ole valmis lisäämään Sote-viraston budjettiin 30 milj vuodessa, jotta yksityiset tuottajat pääsevät apajille. Suurimman potin nappaavat kuitenkin kansainvälisten sijoittajien hallussa olevat terveysyritykset kuten Terveystalo, Mehiläinen ja Attendo. Jos kaupungin omien terveysasemien tuotantoon lisätään kymmeniä miljoonia, niin tulevat ne toimimaan kuin “unelma”.

Vapaa valinta (fritt val) on aiheuttanut Ruotsissa kovaa kritiikkiä. Valtiovarainministeri Anders Borg on jopa todennut “että nykyisenkaltaisilla pääomasijoittajien hallussa olevilla yrityksillä ei pitäisi olla asiaa verovaroin rahoitettavalle hyvinvointisektorille” (Kauppalehti 31.10.).

Miksi Lääkäriliitto mainostaa kiistanalaista “Ruotsin mallia” eikä pyri toteuttamaan Tanskan tai Norjan mallia eli ammatinharjoittajaperiaatetta, joka tarkoittaa pienyrityksiä? Jälkimmäinen on purkanut jonot mm Pohjois-Norjassa.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>