Hyvää ja edullista terveydenhoitoa.

Usein kuulee valituksia, että julkinen terveydenhoito ei toimi ja mm.tekonivelleikkaukseen pitää jonottaa. Elektiivisiä eli suunniteltuja leikkauksia, kuten lonkan tai polven tekonivel, ei pidä rynnätä tekemään heti, kun diagnoosi on varmistettu. Yleensä potilas valitsee itselleen sopivan ajankohdan ja leikkausindikaatio eli sen tarve varmistuu muutaman kuukauden odotuksen aikana. Yksityiset silmäsairaalat ovat tehneet paljon turhia eli liian aikaisia kaihileikkauksia, kun odotusaikaa ei ole ollut ja sairaala on halunnut varmistaa maksavan asiakkaan itselleen.

Julkinen terveydenhoito on Suomessa hyvin edullista, vain 8,9 % BKT:stä, kun se Saksassa on yli 11 % ja USA:ssa 18. HUS:n 2012 vuosikertomuksesta käy ilmi, että erikoissairaanhoito meillä on kaikista yliopistosairaaloista edullisinta (866 eur/asukas), kun muut maksavat keskimäärin 944 eur/asukas.

Väitetään, että Suomessa on suuret väestöryhmien väliset terveyserot. HUS tarkastuslautakunta selvitti erikoissairaanhoidon käyntejä alueellaan ja totesi, että alemmissa tuloryhmissä oli enemmän käyntejä kuin ylemmissä. Kaikkein alin tuloryhmä käytti kuitenkin vähiten sairaanhoitoa HUS-alueella. Sairastuminen ja hoidon laiminlyönti johtunee siis köyhyydestä ja epäterveellisistä elintavoista enemmän kuin terveydenhoidon tarjonnasta ja laadusta.

HUS-alueella ensihoito keskitettiin huippuosaaviin käsiin tämän vuoden alussa. Se maksaa vain 20 eur per asukas. Elinsiirtoja tehtiin HUS:ssa 310 kpl ja syövänhoidossa on maailman parhaimmat tulokset. Mitä enemmän HUS:n tilinpäätöstä 2012 lukee, sitä vakuuttuneempi on ”suuruuden ekonomiasta” ja suomalaisesta huippuosaamisesta terveydenhoidossa.

Yksityisten terveyspalveluiden tarjonta kasvaa suurissa kaupungeissa. On veronmaksajan etu, että osa kansalaisista käyttää niitä, maksaa itse ja tyytyy pieneen kela-korvaukseen. Korvauksen voi poistaa, mutta kuka ottaa vastuun siitä, etteivät tuhannet potilaat silloin hakeudu julkiseen terveydenhoitoon? Kustannukset nousevat varsinkin suurissa kaupungeissa, joissa yksityisiä palveluja käytetään runsaasti. Parasta olisi antaa kela-korvausten vähitellen hiipua alas, jotta yksityiset maksulliset palvelut säilyttävät suosionsa.

Yksityiset sairaanhoitovakuutukset ovat myös veronmaksajan etu. Vakuutusyhtiöt tarjoavat edullisia vakuutuksia niin kauan, kuin ne eivät joudu suuriin korvauksiin. Vähitellen ne joutuvat nostamaan vakuutusmaksuja, jolloin kansalaisten halukkuus ostaa niitä vähenee. Potilaat palaavat julkisen terveydenhuollon piiriin, jolloin sairaanhoito tulee organisoida mahdollisimman tehokkaasti. Siihen meillä on Suomessa hyvät mahdollisuudet.

Hyvää kesää

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>