Politiikka popularisoituu

Helsingin edellinen kaupunginvaltuusto kielsi maailmankuulujen arkkitehtien Herzog-Meuron piirtämän ristihotellin rakentamisen Katajanokalle ja samoin Guggenheimmuseon tulon Helsinkiin. Nykyinen valtuusto ei voinut hyväksyä Tornihotellia Jätkäsaareen. Useimmat kielteiset kommentit valtuuston kokouksissa perustuivat siihen, että uudet rakennukset ”häiritsevät” nykyisiä asukkaita. Onko tämä muuta kuin populismia?

En tiedä, ottivatko aikaisemmat valtuustot enemmän vastuuta Helsingin taloudesta kuin me, vai ovatko he toimineet samoin. Me kosimme äänestäjiä tarjoamalla lisää palveluja jopa niille, jotka itse voisivat niistä maksaa (terveyskeskusmaksun poisto). Me rakennamme kymmeniä tuhansia asuntoja Helsingin rannoille, mutta emme mieti, mitä työpaikkoja heille tarjotaan. Olemme suuren Venäjän ja Pietarin naapuri, jossa on paljon nähtävää ja potentiaalisia matkailijoita, mutta kiertävätkö turistit Helsingin, kun täällä ei ole mitään nähtävää?

Kokoomuksen valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Terhi Koulumies kirjoittaa HS mielipiteessä 17.5., että Helsingin pitäisi keskittyä HUS Lastensairaalan rakentamiseen. Lastensairaalan uudisrakennus tarvitaan, mutta tuo investointi ei ole kovin edullinen Helsingin kannalta. Hankeselvityksen mukaan sairaala tulee keskittymään HUS ulkopuoliseen ja ulkomaiseen kysynnän kasvuun. Teho-osaston hoitopäivistä 60% on ulkokuntaisia potilaita ja hoitopäivistä 30%. Helsingin osuus HUS toimintamenoista on nyt vain 35 %, joten Lastensairaala ei ole Helsingin sairaala. Sairaanhoito ei ole mikään hyvä bisnes, sillä tuotteet myydään omakustannushintaan. Jos tulevat pääterveysasemamme pitävät myös iltavastaanottoja, voimme hoitaa ainakin osan helsinkiläisiä lapsiamme päivystyksenä lähempänä kotiaan omalla terveysasemalla, eikä heidän tarvitse jonottaa Lastensairaalan päivystyksessä. On oikein, että valtio rahoittaa Lastensairaalaa ja siihen käytetään myös kansan karttuisaa kättä.

Helsingin lyhyen tähtäimen strategia on juuri laadittu, mutta miten me saamme tänne ulkomaisia investointeja, vientituloja, työpaikkoja ja rahaa laajentuvia palveluja varten, jos vastuu taloudesta puuttuu?

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>