Palveluseteli vai vapaa valinta.

Ruotsissa on toteutettu 2007 lähtien perusterveydenhoidon uudistus, jossa potilaalle on annettu oikeus valita palveluntuottaja, yksityinen tai julkinen. Suomessa vapaa valinta astuu voimaan ensivuoden alusta, mutta se ei koske mahdollisuutta valita yksityistä toimijaa. Meillä yksityisiä lääkäripalveluja, fysioterapiaa ja tutkimuksia tuetaan kelakorvauksin. Kunta voi myös myöntää asiakkaalle/potilaalla yksityisen palvelun ostoon palvelusetelin, joka mielestäni hyvin vastaa ruotsalaista ”fritt val”.

Monet kokoomuslaiset ovat esittäneet, että myös meillä tulisi heti siirtyä ruotsalaiseen vapaaseen valintaan. Kannattaa panna jäitä hattuun, sillä ruotsalainen terveydenhuolto on muutaman miljardin kalliimpaa kuin meillä (Ruotsissa 9,5% BKT:stä ja meillä 8%). Tämä johtuu osaltaan siitä, että meillä potilas maksaa hoidostaan 20% kustannuksista, mikä on paljon ja johtuu siitä, että suomalaiset potilaat käyttävät runsaasti yksityisiä palveluja, jotka he maksavat pääosiltaan itse. Varsinkin helsinkiläiset menevät mielellään yksityiselle lääkärille, mikä on eduksi meille veronmaksajille. Potilaalle ei pidä oikopäätä antaa oikeutta mennä hoitoon minne haluaa, sillä se lisää kustannuksia, eikä meillä ole organisaatiota (Ruotsissa Landstinget), joka ankarasti seuraa ja sääntelee potilaiden ostoja.

Suomessa on voimassa palvelusetelilaki (1.8.2009 lähtien). Se hyväksytään Helsingissä vakinaiseen käyttöön ensi vuoden alusta. Seteleitä on koekäytetty menestyksellisesti mm. hammashoidossa ja kotipalveluissa. Niiden käyttö voidaan tarvittaessa laajentaa myös perusterveydenhoidon käynteihin. Kun Espoossa on vaikea päästä terveysasemalle lääkäripulan takia, mikseivät he käyttäisi palveluseteliä? Helsingissä terveysasemien lääkärinvirat ovat täynnä.

Jos lakia perusterveydenhoidon vapaasta valinnasta ( Fritt val i vård och omsorg) suunnitellaan Suomessa, on tarkkaan punnittava seuraukset, ettei käy kuten elinkeinoverouudistuksessa, joka välittömästi päätöksen jälkeen jouduttiin korjaamaan. Sen sijasta kannattaa laajentaa palvelusetelin käyttöä, joka vastaa Ruotsin lakia siinä, että kunta laatii listan palvelujen tuottajista ja potilas valitsee.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>