Alueellistaminen on hyödytöntä ja jopa haitallista.

Vanhasen hallituskaudella 2003-2011 ja sitä ennen päätettiin siirtää 4000-8000 valtion työpaikkaa pois pääkaupunkiseudulta. Onnistuttiin hajasijoittamaan 4000 työpaikkaa. VATT on nyt osoittanut (8.3.2013 Heikki Pursiainen), että alueellistaminen ei ole aiheuttanut näkyviä vaikutuksia aluetalouteen työpaikkoja saaneilla seuduilla. Väittäisin päinvastoin: paljon hiljaista tietoa on hävinnyt, paljon murhetta on aiheutettu perheille ja monet väkisin alueellistetut laitokset rämpivät edelleen epätietoisuudessa.

2003-20011 eduskuntakaudella kokoomus oli oppositiossa. Yritimme taistella kaikin voimin keskustan hajasijoitus-intoa vastaan. Pahin manööveri oli Lääkelaitoksen ”siirto” Kuopioon. Pääjohtaja Hannes Wahlroos oli luonut Lääkelaitoksesta erään Euroopan merkittävimmistä lääkeasian osaamiskeskuksesta. Se oli juuri saanut uudet tilat Mannerheimintieltä. Työntekijöitä oli 130. Heistä suurin osa oli korkeasti koulutettuja huippuosaajia. Juuri kukaan ei halunnut siirtyä Savoon, ei ainakaan heidän perheenjäsenensä. Kuopion kaupunginjohtaja kävi esiintymässä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja tarjosi huippuasuntoja ja tiloja laitokselle. Tiloja ei kuitenkaan ollut. Hän sanoi, että Kuopiossa on tarpeeksi alan osaajia, jos työntekijät eivät siirry Helsingistä. Kymmeniä asiantuntijoita erosi ja yhteydet Lontoon EU- lääkevirastoon katkesivat. Fimean toiminta jatkuu suurimmaksi osaksi Helsingissä.

Kuka on laskenut, kuinka paljon kustannuksia ja kärsimystä Lääkelaitoksen siirto väkisin on aiheuttanut? Politiikka on raakaa.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>