Otetaan Keskustatunneli keskusteluun?

Meillä lauttasaarelaisilla on kasvava ongelma. Emme pääse ulos saareltamme, sillä Porkkalankadun ja Itämerenkadun kaupungin puoleinen pää sekä Ruoholahden silta ruuhkautuvat pahasti useita kertoja päivässä. Mechelininkadun eteläpää eli Länsilinkki tulee pian olemaan Helsingin ruuhkaisin paikka. Länsimetro on käytössä vasta 2016 vuoden alusta, ja sillä ei pääse pohjoisen suuntaan.

Jätkäsaareen tulee 16 000 asukasta ja 6000 työpaikkaa. Kaksi raitiovaunua kuljettaa nyt ihmisiä Jätkäsaaren niemelle ja pois, mutta se ei riitä Länsisataman syöttämälle liikenteelle. Länsisataman kautta kulki viime vuonna Tallinnaan 7,3 miljoonaa matkustajaa ja 2,8 miljoonaa tonnia tavaraa. Liikenne kasvaa 8,3 miljoonaan matkustajaan ja 4 miljoonaan tonnin tavaraa 2020 luvulla. Myös Pietarin liikennettä kasvatetaan 1 miljoonaan matkustajaan. Risteilymatkustajia kulki Hernesaaren laivalaitureiden kautta 400 000 ja lisää laitureita rakennetaan niin, että Länsisatamasta lähtee tai sinne saapuu 3 alusta tunnissa. Eräs taksikuski kertoi, että laivamatkustaja ei käytä ratikkaa, koska hänellä on paljon tavaraa. Hän haluaa taksin. Miten taksit ja bussit ja rekat tulevat tai poistuvat Länsisatamasta? Miten ihmiset poistuvat Lauttasaaresta itään päin? Tarvitaan keskustatunneli, joka oli yleiskaavassa 2007, mutta kaupunginhallituksen enemmistö, paitsi kokoomus, keskeytti sen suunnittelun 2008 ”ympäristösyistä ?”

Nyt kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava sanoo, että Keskustatunneli on ympäristöteko, sillä se purkaa ruuhkat! Se kulkisi Länsiväylältä Sörnäisten rantatielle. Siinä olisi 3-4 ulostuloa kaupungin alta ja yhteys maanalaisiin pysäköintiluoliin. Se purkaisi Töölön lahden ruuhkaista liikennettä Mannerheimintielle. Se mahdollistaisi kävelykeskustan, koska kaikki jakeluliikenne voidaan saada maan alle.

Keskustatunnelin kautta kulkisi 50 000 autoa päivässä. Se tulisi maksamaan 500-700 miljoonaa, mutta Rautava sanoo, että tulisi harkita voidaanko tunneli rakentaa ”public- private” periaatteella, jolloin rakentaja olisi joku muu kuin kaupunki. Tunnelissa perittäisiin käyttömaksu (3-5 euroa kerta, vähintään 50 milj/v), jolla kerättäisiin rakennuskustannukset takaisin.

Helsinki on poikkeuksellinen pääkaupunki, kun se on avomerelle työntyvällä niemellä ja saarilla. Meillä on mahdollisuus houkutella laivamatkustajia ja tarjota asukkaillemme merinäköala ja luontoelämyksiä, mutta liikenteellisesti Helsingin niemi on haastava. Tarvitsemme keskustatunnelin, joka ratkaisee Lauttasaaren, Länsisataman ja Töölönlahden liikenneongelman ja vähentää co2 päästöjä.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>