Hybris eli ylimielinen itsetunto.

Antiikin Kreikassa jumalat rankaisivat, jos ihminen osoitti hybristä, eli liikaa ylpeyttä.

Professori Pertti Mustajoki esitteli Lääkäripäivillä 2013 potilasvahinkoja ja kertoi, että vahinko voi sattua kenelle tahansa etenkin, jos ei ole varuillaan. Potilasturvallisuus on verrannollinen lentoturvallisuuteen eli molemmat ovat korkean riskin toimintaa, joka vaatii korkeaa osaamista ja hyvää johtamistaitoa. Kaikki toiminnan vaiheet on tarkistettava.

Jos vaaratilanne sattuu, ei pidä etsiä syyllistä vaan syytä tapahtumaan. Tärkeää on, että virheet paljastuvat, joten jokaisesta vaaratilanteesta on tallennettava ”potilasturvallisuusilmoitus”. Siinä ei ole potilaan nimeä, mutta selkeä ja lyhyt esitys tapahtuneesta. Mustajoki totesi, että vahinkojen syillä ja seurauksilla ei ole lineaarista yhteyttä toisiinsa. joten” kukkapurkki voi pudota ikkunalaudalta jonkun päähän tai sitten ei”. Lääkevahinkoja voi estää esim. toistamalla määräys, kuten armeijassa.

Suomessa on pohjoismaiden tehokkain ja paras sairaanhoito, joten vaaratilanteet ovat harvinaisia, mutta yksikin on liikaa potilaan kannalta. Vaativien hoitojen keskittäminen lisää osaamista ja turvallisuutta, joten toivoisi, että terveydenhoidon organisaatiouudistus Suomessa johtaisi tulokseen.

Kokoomuslaisia on joskus syytetty hybriksestä eli ylimielisyydestä. Itse koin ”jumalten rangaistuksen”, kun olin selvinnyt liukkaalta Mannerheimintieltä sisäkengillä Skannon myymälään sisään. Alakerrassa, marmorilattialla kaaduin suoraan selälleni märällä lattialla. Huomio oli herpaantunut, enkä osannut odottaa liukasta kohtaa lattiassa.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>