Sopiiko tornihotelli Jätkäsaareen?

Kaupunkisuunnitteluvirasto on suunnitellut Jätkäsaaren rantaan 33-keroksista, 110 metriä korkeaa kongressihotellia. Hotellin rakennuttaja olisi sama norjalainen miljonääri, joka sai Helsingin poliittisilta päättäjiltä rukkaset Katajanokan hotellihankkeessa. Nousevatko samat poliitikot ja arkkitehdit vastustamaan Jätkäsaaren hanketta, jotka vastustivat Katajanokan hotellia ja Guggenheim museota? Tornihotellia voi olla jopa vaikeampi hyväksyä kuin Katajanokan hanketta, sillä merellinen Helsinki on kansallismaisemaamme, jota ei monen mielestä saisi muuttaa. Se on kuitenkin jo muuttunut, kun Jätkäsaareen kohoaa massiivisia kerrostaloja ja maailman suurimmat risteilijät vierailevat Länsi-satamassa.

Helsinki tarvitsee vetovoimatekijöitä. Kuten kaupunginjohtaja Pajunen on sanonut: matkailu on tärkeimpiä ”vientiartikkeleitamme”. Jokainen kongressivieras jättää Suomeen 1000-2000 euroa ja päivävieras 80 euroa. Risteilyalusmatkustajia on tänä vuonna 400 000, mutta luku voidaan nostaa 600 000:een. Länsi-satamasta lähti tai saapui 7.350 000 matkustajaa ja miljoona autoa vuonna 2011. Helsingillä on siis potentiaalia lisätä matkailutuloja.

Tornihotellia pidetään ”orpopiruna” tai ”torahampaana” Helsingin siluetissa. Sen arvellaan luovan epäedullisia varjoaja Jätkäsaaren päälle ja lisäävän tuulia. Hotellin asukkaat aiheuttavat liikenneruuhkia, vaikka sieltä poistuu tai tulee vain 650 ihmistä päivässä. Länsiterminaalista vastaavasti poistuu tai sinne tulee 15 000 matkustajaa päivässä. Liikenne on jo nyt ja tulevaisuudessa suuri ongelma Jätkä- ja Hernesaaressa. Ratikkaliikenne ei ollenkaan riitä tyydyttämään tarvetta varsinkin, kun Jätkäsaaren kerrostalot asutetaan. Eräs taksikuskikin sanoi, että laivamatkustaja ei käytä ratikkaa, vaan haluaa taksin, kun hänellä on kantamuksia. Taksit eivät pääse Länsisataman, eikä sieltä pois nytkään. Miten Länsi-Helsingin liikenne saadaan toimimaan?

Tornihotelli on tärkeä hanke, eikä sen kimppuun pidä käydä hampaat irvessä, vaan kuulla asiantuntijoita ja kansalaisia.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>