Eurokriisi tekee elämästämme epävarmaa.

Kun Kreikan valtionlainojen korot alkoivat nousta syksyllä 2009, uskoimme,  että euroalue tasapainottuu ja talouskasvu jatkuu, jos Kreikka autetaan omien valheidensa suosta. Toisin kävi. Apua tarvitsi Irlanti ja Portugali. Nyt myrskyn silmässä on Espanja, joka on EU:n neljänneksi suurin talous. Kansainväliset sijoittajat pelkäävät, että Espanja ajautuu maksukyvyttömäksi ja ovat myyneet sen valtion lainoja. Korot ovat nousseet ennätysnopeasti. Espanjan valtio säästää ja EKP suorittaa tukiostoja. Espanja yrittää tasapainottaa talouttaan säästämällä. Talous supistuu ja työttömyys kasvaa. Espanja on noidankehässä, jossa se voi tarvitata jopa 400 miljardia euroa tukea eli lähes koko EVM:n varannon. Toivottavasti Espanja selviää. Monet ystävämme, jotka asuvat Aurinkorannikolla, eivät raportoi huolestuttavasta kehityksestä, vaan asuvat edelleen siellä ja työlllistävät espanjalaisia.

Ylipormestari Pajunen selitti Helsingin taloutta 9.8. kun toinen tämän vuoden talousraportti ilmestyi. Lisävelkaannumme noin 200 milj euroa lisää tänä vuonna johtuen uusien asuntoalueiden rakentamisesta, mutta talous on vielä tasapainossa. Konsernitasolla pystymme kattamaan poistot kokonaan ja investoinneista 56%.

Huolestuttavaa Helsingin taloudessa on kasvavat toimintamenot. Kun viimevuonna saimme menot jotenkuten kuriin , on tämän vuoden kulutus taas noussut 5,6%, mikä on liian nopeaa tulokehitykseen verrattuna. Ylittäjiä ovat mm sosiaalivirasto ja HUS. Uskon, että sosiaali- ja terveystoimen yhdistäminen parantaa tilannetta vanhustenhoidossa ja perhepalveluissa. HUS ylitys johtuu siitä, että työmarkkineuvotteluissa sovitut palkankorotusrahat eivät olleet budjetoidut. Toinen syy kallistuvaan erikoissairaanhoitoon on se, että perusterveydenhoito ei vielä pysty hoitamaan kaikkia sille kuuluvia velvoitteita ja yhteistyö tarvitsee parannusta. HUS:iin pitää lähettää vähemmän potilaita perusterveydenhoidosta. Uskon, että yhteistyö paranee vielä ja HUS:n kuorma pienenee.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

One Response to Eurokriisi tekee elämästämme epävarmaa.

  1. Salma says:

    Kiitos Jarna ja samoin sinne :) Mari A, oli selle4 jotian -ei nyt tarvittu niin otin vain tuon paidan kun on taas visio :D Me ollaa ainakin ihan kese4sse4 ja mukaan mahtuu!Suvi, kiitti Kylle4 likka viele4 mahtuu nukkumaan rattaissa ja jopa yli 2 h pe4tkie4 nukkuu kerralla. Pe4e4 mahtuu kuomun alle istuessakin (noissahan kuomua voi ve4he4n nostaakin) ja jalat on jalkatelineelle4 eike4 viiste4 maata. Ve4lille4 venyttelee unien ve4lisse4 niin ssaattaa toinen jalka tipataa jalkalaudan sivulle mutta laitan takaisin laudan pe4e4llle. Meille4 se lauta on ala-asennossa kun tyttf6 nukkuu, muuten luulen ette4 tulisivat jalat yli ja painaisi sinne alapuolelle jalkoihin se pystyreuna. Padme9 on nyt 111 cm pitke4.En usko ette4 talvella jaksan ene4e4 tyf6nnelle4 ainakaan lumesssa likkaa (painaa himpun pe4e4lle 20 kiloa) eli sitten on vaan pysytte4ve4 hereille4 :D Ellei ole todella ve4he4luminen talvi :P Ja meide4n rattaat on siis _vanhan_ mallin Scootterit, uusiin ei likka mahtuisi -ovat pienemme4t. Kannattaa varmasti viele4 kokeilla jossain miten lapsi sinne sopii ennen kun ostaa rattaat. Pite4e4 katsoa jos huomenna saisin jonkun kuvan nukkuvasta lapsesta ;)

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>