Palveluseteli ei kelpaa Helsingin demareille, vihreille eikä tietenkään vasemmistolle.

Palvelusetelilaki astui voimaan syksyllä 2009. Sosiaali- Ja terveyspalveluja on helpompi ostaa setelillä kuin ostopalveluna, jossa palvelun tarjoajat pitää kilpailuttaa muutaman vuoden välein. Tarjouspyynnön laatuvaatimuksia on vaikea määrittää, jolloin suuret kansainväliset toimijat, juristi-armeijoineen voittavat kaikki kilpailutukset ja pienet yritykset sekä järjestöt joutuvat väistymään sosiaali- ja terveyspalveluista. Palvelusetelin vastaanottavia tuottajia ei tarvitse kilpailuttaa. Kunta laatii luettelon niistä toimijoista, jotka ottavat maksuksi palvelusetelin ja potilas/asiakas valitsee itselleen sopivan tuottajan. Potilas saa kieltäytyä setelistä ja hyväksyä vain kunnan tarjoaman hoidon. Potilaan omavastuuosuus on yleensä hieman suurempi kuin asiakasmaksu, jonka hän suorittaisi saadessaan hoidon kunnan omassa terveyskeskuksessa. Kätevää.

Palvelusetelin käyttö sopii erinomaisesti esim. suunterveydenhoidon palveluiden ostamiseen. Helsingin Terveyskeskus on jakanut jo 10 000 seteliä hammaslääkäreiden hoitoon, ja toimintaa voidaan laajentaa, jos omat hammashoitolat eivät pysty hoitamaan kaikkia potilaita. Sosiaalivirasto on käyttänyt palveluseteliä lapsiperheiden kotipalvelun ostamiseen, vammaisten henkilökohtaiseen apuun, omaishoitajien lomitukseen ja vanhusten palveluasumiseen.

Vasemmiston ja sosiaalidemokraattien valtuutetut ja osa vihreiden edustajista eivät voineet hyväksyä palvelusetelikäytännön vakinaistamista Helsingin sosiaali- ja terveyspalveluissa 9.5 pidetyssä valtuuston kokouksessa, vaan halusivat jatkaa kokeilua (?). Palveluseteliä vastustaneet eivät ehkä ymmärrä, että seteli on paljon parempi vaihtoehto kuin ostopalvelu. Nämä samat valtuutetut vastustavat montaa muutakin uutta asiaa kuten täydennysrakentamista, joukkoliikennekatua, taidemuseon rakentamista. Heidän mielestään mikään ei saa muuttua. Helsinki rakentaa 2025 mennessä asunnot 100 000 uudelle asukkaalle. Heille kaikille pitää olla työpaikka ja palvelut tulee järjestää. Uusia toimintatapoja tarvitaan ja lisää innovaatioita.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

3 Responses to Palveluseteli ei kelpaa Helsingin demareille, vihreille eikä tietenkään vasemmistolle.

  1. Minä olen miettinyt jo kauan turvallisen ja edullisen yhtälöä,aina kun suvussa tai tuttavapiirissä tulee julki ” turvallisen asumisen” todellinen tarve suunnittelu jatkuu sekä kehittyy, sattaisin olla nyt valmis tuomaan julki ajatukseni toteutettavaksi, koska – 90 vei mahdollisuudet itse rahoittaa kyseistä projektia tyydyn osaltani suunnittelu panostukseeni.

    • Kunta voi avustaa vanhusta palvelusetelin avulla, jos ikäihmisen omat varat eivät riitä palveluasumiseen ja hoivaan. Seteli on tulosidonnainen, eikä sitä myönnetä, jos asiakkaan tulot riittävät maksamiseen.

  2. Täydennys rakentaminen on suunnitelmissani se jossa erinomaisesti voitaisiin toteutta visioitani, tonttimaa on kallista pääkaupunki seudulla, turvallinen asuminen ei tarvitse isoa tonttia vaan aivan muuta.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>