Tasa-arvokateus on suomalainen perisynti.

Verokalenteri julkaistiin taas ja kansa pääsi voivottelemaan joidenkin ihmisten ylisuuria tuloja ja kansalaisten epätasa-arvoa. Suurituloisia on Suomessa kuitenkin niin vähän, että heidän tulonsa jakaminen kaikkien kesken ei toisi montakaan euroa  lisää köyhälle. Parempi on parantaa pienituloisten toimeentuloa. Näin on tehty: kansaneläke (takuueläke) nousi 100 euroa kuukaudessa ja nykyhallitus on luvannut sata euroa lisää työttömyysturvan peruspäivärahaan ja työttömyystukeen.

Tutkimusprofessori Heikki Hiilamo toteaa Hesarissa 1.11. että rikkaat 1800-luvulla olivat solidaarisempia kuin nyt. He rakensivat tehtaita ja loivat hyvinvointia. Minusta yhteiskunta oli epätasa-arvoisempi siihen aikaan, kun rikkaat asuivat kartanoissa ja köyhät mökeissään nähden jopa nälkää. Silloin Suomessa oli myös luokkayhteiskunta niin, että oman asemansa parantaminen oli vaikeaa, jos oli syntynyt köyhään torppaan. Ylijohtaja Aki Kangasharju Valtion talouden tutkimuskeskuksesta toteaa, että palkkatulon ja pääomatulon verotusta tulisi yhdenmukaistaa. Tätä samaa on esittänyt myös pääministeri Katainen.

Filosofi, professori Timo Airaksinen kertoi tänään radiossa, että suomalainen kateus on yleensä negatiivista eli me haluamme ottaa pois toisen menestyksen ja jakaa  hänen tulonsa. Positiivinen kateus olisi sitä, että pyrkisimme itse saamaan  hyvän toimeentulon tekemällä työtä ja menestymällä voimiemme mukaan. Professori Airaksinen totesi myös, että tutkimme innolla verokalenteria, koska elämme vielä kuten agraariyhteiskunnassa. Meidän tulisi oppia käyttäytymään kuten kaupunkilaiset eli omaksua ”viileä välinpitämättömyys”. ”So what ,hänellä on suuremmat tulot, eikä se minua haittaa”.

Suomessa tuloerot ovat vielä pienet ja absoluuttisesti köyhiä on vähän. Emme halua amerikkalaista yhteiskuntaa, jossa rikkaat asuvat korkeiden aitojen takana ja lapsia ei voi päästää puistoon, josta heidät kidnapataan. Tuloerot eivät saisi kasvaa suureksi, mutta muutaman suurituloisen kadehtiminen on turhaa. Ansaitseehan Kimi Räikkönenkin miljoonia vuodessa ja se hyväksytään, mutta ei muutaman johtajan suuria tuloja.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

4 Responses to Tasa-arvokateus on suomalainen perisynti.

 1. Vennamo says:

  Taidat olla aika tyhmä perus kokoomuslainen. Räikkösen miljoonia ei kadehdita siksi koska hän ei revi niitä suomalaisten työntekijöiden selkänahasta. Suomalaiset yritysjohtajat sensijaan teetättää ensin raskaat työt työntekijöillä ja senjälkeen nappaa siitä kertyneet voitot itselleen samalla kun antaa potkut niille työntekijöille jotka olivat mukana sitä voittoa tekemässä. Etkö näin yksinkertaista asiaa tajua?

 2. Vennamo on oikeassa. Yritysjohtajien palkat ja palkkiot ovat kasvaneet kohtuuttomasti. Täysin tasa-arvoista yhteiskuntaa ei kuitenkaan ole missään, mutta kohtuus on hyve.

 3. Helena Peltonen says:

  Täällä Keski-Euroopassa kadehditaan tähänastista Pohjoismaiden avoimuutta verotietojen suhteen. Ja trendi on sinne suuntaan, joskin kehitys on hidasta. Olisi vahinko, jos Suomi jatkaisi verotietojen sulkemista. Olen varma, että kateus on todella inhimillistä, ja lukijoille voi myös tulla kateus päälle. Olisikin ehkä asiallista miettiä, eikö olisi parempi julkaista todella ne maksetut (kaiken kokoiset) verosummat tulojen sijasta. Se asettaisi sen yksilöllisen tuoton yhteisön hyväksi etualalle. Kateus jäisi taka-alalle aivan itsestään.

  • Jeky says:

   Alkoholiveron alentaminen 2004 oli suuri kf6mme4hdys?Ihmisille4 tutunu olevan kovin valikoiva muisti. Ne4hde4e4n ette4 alkoholihaitat ovat kasvaneet, muttaei muisteta, ette4 alkoholin me4e4re4lliset tuontirajoitukset muista EU-maista poistuvat vuonna 2004. Kun alkoholiveroa alennettiin valittiin kahdesta pahasta pienempi.Nyt 2011 Virossa maksetaan euroilla ja matkustajaliikenne Suomesta Viroon kasvaa voimakkaasti. Suomessa kypsyve4t ennenne4keme4ttf6me4t laillisesti maahan tuodun ja laittomasti ve4litetyn alkoholin markkinat. Joten siite4 vaan nostamaan edelleen alkoholiveroa. Tie helvettiin on kivetty hyville4 aikomuksilla .

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>