Suomen sairaalakiinteistöt vanhenevat ja ovat tehtäväänsä soveltumattomia.

Suomen keskussairaalaverkosto rakennettiin pääasiassa 1970 ja 80-luvuilla. Silloin maattiin pitkään sairaalassa niin synnytyksen kuin leikkauksen jälkeen. Nyt hoitoaika on lyhentynyt yhteen tai kahteen vuorokauteen. Nyt  tarvitaan pääasiassa toimenpide- ja poliklinikkatiloja. Vanhoissa sairaalarakennuksissa on liikaa sairaansijoja ja vanhanaikainen tekniikka vie kolmasosan tilasta.

Hollannissa vanhojen sairaaloiden soveltumattomuus on huomattu. Vanha rakennus on purettu ja korvattu uudella. Suomessa ja varsinkin Helsingissä Museovirasto on suojellut vanhat kiinteistöt, joten niitä korjataan kallein kustannuksin. HUS toimii Helsingissä vähintäin 16 eri kiinteistössä, joista vanhimmat ovat 150 vuotiaita ja suojeltu päältä ja sisältä (sic).

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on tekemässä järkevän ratkaisun. Vanhat sairaalakiinteistöt myydään ja korjataan asunnoiksi ja viereen rakennetaan uusi sairaala. Sen hinta on sama kuin yhden vuoden käyttömenot, joten investointi on pian poistettu, lämmitys- ja muut energiakustannukset alenevat ja parempi logistiikka tuo säästöjä. Jyväskylässä tilojen käyttöaste nousee ja avohoito lisääntyy.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri palvelee 270 000 asukasta. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhoidon päivystys on yhdistetty samaan budjettiin (toimiala) jo 2008 lähtien. Kokenein lääkäri on aina käytettävissä päivystyksen ensivasteessa. Tehokas päivystys on vähentänyt käyntejä erikoissairaanhoidossa, kun perusterveydenhoito on pystynyt hoitamaan potilaan. Tähän samaan pyritään myös Haartmanin sairaalassa Helsingin Meilahdessa.  Jyväskylässä tulee yksityislääkäreiltä edelleen ”turhia” lähetteitä, kun kokematon lääkäri ei uskalla hoitaa potilasta, vaan lähettää varmuuden vuoksi keskussairaalaan ”oikean diagnoosin varmistamiseksi”.

Suomessa on lääkäreitä ja hoitajia 70,5/1000 asukasta, mikä on hyvää tasoa muuhun Eurooppaan verrattuna. Päivystykset tulisi keskittää ja yhdistää erikoissairaanhoito ja perusterveydenhoito. Päivystyksessä tulisi olla kaikkein terävin, osaava henkilöstö ja vanhat kiinteistöt tulisi purkaa, Museoviraston kiellosta huolimatta.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>