HUS hallitus hyväksyi HYKSin OY perustamisen, mutta yksityiset yrittäjät vastustavat ankarasti.

HUS on oikeushenkilö, joka saa perustaa yhtiön, niinpä HUS hallitus hyväksyi 10.10. äänin 13/3 HYKSin OY perustamisen. Asia etenee HUS valtuustoon 19.10.

HYKSin OY tarkoituksena on tuottaa sellaisia sairaanhoitopalveluja, joiden tarvetta muuten on vaikea tyydyttää, kuten hoitaa lisääntyviä ulkolaisia ja ulkokuntaisia sekä vakuutusyhtiöiden potilaita; sitouttaa henkilöstö ja sen huippuammattilaiset HUS:n palvelukseen ja käyttää HUS:n tiloja myös varsinaisen työajan ulkopuolella. HYKSin Oyssä voidaan hoitaa myös itsemaksavia potilaita, jotka saavat vaatimattoman kelakorvauksen, kuten he saavat yksityisissä terveyspalveluyrityksissä. HYKSin OY tuo HUS:lle tuloja vuokrien ja osinkojen muodossa. Yhtiön toiminta on pienimuotoista. Se saavuttaa viidentenä toimintavuonnaan 15 miljoonan liikevaihdon.

Terveyspalvelut ovat arvonlisäverottomia, mutta tarvikkeista maksetaan ALV kuten muut yksityiset terveyspalvelujen tuottajat maksavat. Yhtiö maksaa tiloista käypää vuokraa. Toimintaan osallistuminen on HUS:n henkilöstölle täysin vapaaehtoista. Yhtiö julkisen sairaalan sisällä ei ole uusi ilmiö, sillä Tampereen Yliopistollisessa sairaalassa toimii tekonivelsairaala Coxa OY ja Sydänkeskus OY.

Yksityiset terveyspalveluyrittäjät ovat Suomen yrittäjien suulla hyökänneet ankarasti HYKSin Oytä vastaan ja sanoneet sen olevan ”markkinahäirikkö”, vaikka he itse hyötyvät kuntien maksamista potilaista (ostopalvelut ja palvelusetelit) kymmeniä miljoonia vuodessa. Kun HUS nyt pistää pikkuvarpaansa yksityisten tontille, niin he nostavat kauhean ”älämälöön”. HYKSin Oy potilaat (esim neurokirurgia ja erityistason kirurgia) ovat kuitenkin suurimmalta osalta sellaisia, joita ei voitaisikaan hoitaa yksityisissä sairaaloissa. Yksityisten liikevaihto on 2,5 miljardia vuodessa ja HYKSin OY:n 15 miljoonaa, joten jälkimmäinen ei vaikuta merkittävästi yksityisten terveyspalveluiden markkinoihin.

Toivottavasti hyvä kumppanuus jatkuu, sillä tulevaisuudessa kaikki sairaalat eli terveyspalveluiden tuottajat tulevat olemaan yhtiöitä. Oletko samaa mieltä?

This entry was posted in Helsinki, Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>