Mielenterveys- ja päihdepotilaiden hoito tulee yhdistää Helsingissä.

Pidin Helsingin kaupunginvaltuustossa 28.9. seuraavan puheenvuoron koskien aloitetta numero 14:

Sekä Sosiaali- että Terveyslautakunta ovat parhaan kykynsä mukaan vastanneet aloitteeseemme pitäisikö Helsingillä olla yhteinen ”mielenterveys ja päihdeohjelma”.

Lautakunnat ovat todenneet, että Helsinki noudattaa kansallista ”mielenterveys- ja päihdesuunitelmaa vuosille 2009-2015”, joka on laadittu keväällä 2009. Mieli  2009 ohjelmasta, jossa on 18 kohtaa, Helsinki on poiminut 6 kohtaa, jotka kaikki ovat hyviä tavoitteita mutta liian yleisluontoisia kuten ”parannetaan lasten ja nuorten sekä ikäihmisten päihdepalveluja”.

Hyvä uudistus, joka on toteutettu päihdetyössä, oli siirtää Sosiaaliviraston hallitsemista A-klinikoista päihdehoitajia terveysasemille, mutta nyt A-klinikat ovat ilman hoitajia ja lääkäreitä. A-klinikoissa lähetteet katsoo sosiaalityöntekijä ja hän myös määrittää hoitopaikan ja valvoo lääkkeet. Lääkäri on vain konsultti, jos sitäkään.

Sektoriajattelu on mennyt hyvin pitkälle myös huumeiden käyttäjien korvaushoidossa.

Sosiaalivirasto kilpailutti korvaushoidon viime keväänä ja yllätys yllätys Helsingin Diakonissalaitos teki kaikkein halvimman tarjouksen. Korvaushoito on järjestetty sen toimesta Helsingin Munkkisaaressa ja kuten MTV 45 minuuttia ohjelma esittti lääkkeitä myydään kadulla hoitopaikan ulkopuolella.

Helsingillä olisi erinomainen tilaisuus järjestää mielenterveys ja päihdepalvelut yhdessä organisaatiossa, koska meillä on oma psykiatrinen klinikka Auroran mäellä. Helsingin kestävän kehityksen ohjelma, jota käsiteltiin tässä kokouksessa, toteaa myös, että päihdepotilaiden hoito ei ole riittävä.

This entry was posted in Oma blogi. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>