Vanhustyön keskusliiton tavoitteet hallitusohjelmaan

Kuulun Vanhustyön Keskusliiton hallitukseen. 8.4 liittovaltuusto yhteistyössä hallituksen kanssa antoi seuraavan sisältöisen kannanoton:

Suomen väestö ikääntyy. Meillä on nyt sekä mahdollisuus että haaste hoitaa asiat kuntoon. Seuraavan hallituksen hallitusohjelmassa tulee olla linjaus vanhuspalveluita koskevaksi lainsäädännöksi eli vanhuspalvelulaiksi.

Iäkkäällä tulee olla mahdollisuus asua kotona niin pitkään, kuin hänen fyysinen ja psyykkinen toimintakykynsä sallii. Tämä on mahdollista vain, jos sekä asumisolosuhteet, että kotiin saatavat palvelut ovat kunnossa. Vanhusta ei siis pidä jättää yksin kotiin, vaan tehdä valtakunnallinen ikääntyneiden asumisen kehittämisen ohjelma. Tanskassa vanhukset asuvat yhteisöllisesti rivitaloissa ja heillä on yhteiset ruokailu- ja liikuntatilat, sekä oma koti, jossa voi asua puolison kanssa.

 Suomesta puuttuu vanhusten asumisstrategia. Ikähoivatyöryhmän (STM 2010:28) ehdotuksen mukaisesti tulisikin kunnissa tehdä palveluasumiseen tarkoitettujen vanhusten vuokratalokiinnteistöjen määrän ja laadun arvio.

Lopultakin on huomattu, että raihnaisen dementoituvan vanhuksen paikka ei ole yksin kotona. Nyt pääsemme rakentamaan asianmukaisia palveluasuntoja ja palveluita.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>