Työn ja perheen yhteensovittaminen

Olin eduskunnan Naisverkoston puheenjohtajana 2008-2009 ja yli vuoden ajan eduskunnan työvaliokunnan jäsenet, jotka edustavat kaikkia eduskunnassa olevia puolueita, suunnittelivat vanhempainvapaiden parantamisesta. Laadimme ja yksimielisesti allekirjoitimme julkilausuman 19.11.2008, jossa lausuimme seuraavaa:

Eduskunnan naisverkosto esittää, että vanhempainvapaata pidennetään, vanhempien saaman vanhempainrahan korvaustasoa parannetaan ja kuukausien sijoittelussa otetaan huomioon jokaisen perheen yksilöllinen perhekohtainen suunnitelma. Vapaan voisi pitää, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. On syytä olettaa, että mainituilla toimenpiteillä voitaisiin edistää syntyvyyttä maassamme.
Pidennyksen tarkoituksena on:

-vahvistaa isän vanhemmuutta
-parantaa vanhempainrahan määrää (80% palkasta palkan yläraja huomioon ottaen)
-lisätä puolisoiden taloudellista tasa-arvoa
-edistää naisen urakehitystä ja samalla lisätä perheen halua hankkia lapsia
-suoda lapselle jommankumman vanhemman läsnäolo pidempään kotona

Suunnitelma pitäisi toteuttaa usean vaalikauden aikana. Se siis pidentäisi äitiys-, isyys- ja vanhempainjaksoa 10 kuukaudesta 12 kuukauteen. Samalla vanhemmille myönnettävää korvausta korotettaisiin nykyisestä 70-75 %:sta 80 %:iin. Esitimme myös harkittavaksi vanhempainvakuutusta, josta vastaisivat työntekijät, työnantajat ja valtio yhteistoimin. Vakuutus tasoittaisi nais- ja miesvaltaisien alojen vakuutusmaksuja. Luovutimme julkilausuman tasa-arvoministeri Stefan Wallinille.

Nyt nuoret kansanedustajaehdokkaat ehdottavat innolla 6 + 6 + 6 mallia, jossa isäkuukausia lisätään puolestatoista kuuteen. Tämä on epärealistista, koska EK ja SAK molemmat vastustavat vanhempainvapaiden pidentämistä heidän kustannuksellaan. Aloitetaan varovasti ja saadaan vanhempainvapaa realistisesti pidennettyä.

Sirpa Asko-Seljavaara

P.S Muista 29.3 kello 16.30 Valkoisessa salissa yleisötilaisuus terveydenhuollosta ja vanhusten asioista. Tervetuloa!

This entry was posted in Työelämä. Bookmark the permalink.

6 Responses to Työn ja perheen yhteensovittaminen

 1. P.Virtanen says:

  Kannatan lämpimästi Asko-Seljavaaran esitystä pysyvän romanikerjäläisalueen perustamisesta Helsinkiin. Monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa ei tule suinkaan pelätä vaan sen antia tulee laajentaa kaupunkimme kaikille alueille. Maahanmuuttajia on tähän asti näkynyt runsain mitoin ja jatkuvasti lisääntyvästi lähinnä Itä-Helsingissä. Lauttasaari on jäänyt tästä meitä rikastuttavasta ilmiöstä täysin paitsi. Tämä asia on korjattava pikimmiten. Mikä sopisikaan romanikerjälaisten uudeksi leiriytymisalueeksi paremmin kuin Merikylpylän puisto-alue Vattuniemessä Etelä-Lauttasaaressa. Muistelen, että esityksen tehnyt kansanedustaja itse myös asustelee ko. alueella. Näin se sopisi mitä mainioimmin monikultuurisuuden pioneerialueeksi Lauttasaaressa.

 2. God dag! Detta inlägg kan inte skrivas något bättre! Läsa detta inlägg påminner mig om min gamla goda Room Mate! Han höll alltid prata om detta. Jag kommer att vidarebefordra denna uppskrivning för honom. Ganska säker på att han kommer att ha en bra läsa. Tusen tack för att dela!

 3. Yksi vaikuttava blogeja olen nähnyt. Kiitos paljon pitää internet classy vaihteeksi. Youve got style, class, uhmakkuus. Tarkoitan sitä. Pidä se ylös, koska ilman Internet on ehdottomasti puuttuu älykkyys.

 4. upea esittää , erittäin informatiivinen . Ihmettelen miksipäinvastainen asiantuntijat alalla eivät huomaa tätä . Sinun tulee jatkaa kirjoittamista . Olen varma , http://www.sirpa – Asko – seljavaara.net onvaltava lukijoiden pohja jo ! terveisin!

 5. esscorts says:

  Hei, juuri löytäneet blogiisi Yahoo, ja totesi että se on todella mahtava. Aion varoa Brysselissä. Minä arvostan jos pitää kirjoittaa tästä aiheesta tulevaisuudessa. Monet ihmiset hyötyvät kirjoittamista. Kippis!

 6. Hei Esscorts,
  Vanhempainvapaata ei ole vielä saatu pidennettyä 5+3+3 malliin, mutta isät saivat 2 viikkoa lisää bonusvapaata.
  Toivossa on hyvä elää.

Jätä kommentti

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>